Over 't Convent

Residentie ’t Convent, een woonst met geschiedenis!

170 Jaar lang verbleven de paters Minderbroeders Conventuelen in het klooster van Halle. De paters kregen bij hun aankomst in 1842 het voormalige klooster en de kerk van de Recollecten toegewezen.

In het klooster werd een tijdlang les gegeven, het herbergde ook een belangrijk documentatiecentrum van de Franciscaanse gemeenschap. In 1852 startte in een deel van het klooster een college en een novociaat, “Pensionat St.-Joseph”, maar reeds vanaf 1860 werd een deel van het klooster gebruikt voor de Gemeenteschool tot de opening van de gemeenteschool Jean-Baptiste Vanden Broeckop het huidige Oudstrijdersplein.

Het klooster en de kerk werden in 1868 grotendeels verwoest door een brand. Begin 20ste eeuw werden het klooster en de kerk terug heropgebouwd.

In 1934 werd het College Maria Onbevlekt opgericht, een deel van het klooster werd toen omgevormd tot lesruimtes en slaapgelegenheden. Het college sloot in 1941 de deuren omwille van de oorlogsomstandigheden, opende opnieuw in 1946 maar sloot definitief de deuren in 1949.

Pater Pax en pater Mark zijn figuren die menig Hallenaar bekend in de oren klinken. Pater Pax was betrokken bij tal van socio-culturele activiteiten. In 1960 opende hij de “Pax-Kelder”, een jeugdclub in de kelder van het klooster. Pater Pax was de eerste manager van het muziekgroepje “The Criminals” met Paul Severs als zanger. Ook de “paxmobiel” zal bij velen herinneringen oproepen aan de paterskerk, het klooster en zijn bewoners.

In 2013 verliet de laatste pater het klooster.

Maak een afspraak met onze Woonadviseur.

Over 't Convent